Navigation Menu+

Melancolia – da eu ce vina am?

Posted by in Filme | 2 comments

Regizorul creeaza un spatiul superb unde cred ca oricine si-ar dori sa se casatoreasca, mai mult sa plateasca altcineva suma astronomica pentru nunta. Reuseste sa formeze o imagine extraordinara, de vis si aproape perfecta despre un moment in viata – nunta – ce toti la un moment dat ni-l dorim cat mai perfect, mai frumos si daca se poate, mai extravagant. Si vine una si-l fute, de pana dimineata nunta era distrusa, nuntasii o urasc pe mireasa si ca totul sa fie complet, ea si-o pune cu altul, nu cu mai noul ei sot. Oricat de urat suna, astepti sfarsitul sa te bucuri ca moare proasta dracului, chiar de cu ea moare si tot restul lumii.

Dupa minutul 42 am simtit nevoia sa ma apuc sa scriu sentimentele ce le am pentru mireasa, ca apoi aproape la sfarsit, cand afla clar ca o sa moara toti, in loc sa faca ce-si doreste sora ei, sa ramana pe veranda superbului castel si sa bea un vin, ceea ce era cat de cat normal asta, se duc sa moara pe camp si se ascund sub niste lemne, pretext pentru copil ca vor fi feriti.

Problema e ca acest film este ca se vrea prea inteligent. Dupa primele 20 de minute filmate cu supercamere de admiram calitatea si frumusetea imaginilor, m-am prins ca acolo trebuia sa inteleg ceva din cultura nordica, ca sa inteleg filmul. Pai filmele nu sunt facute pentru toata lumea? Imi si imaginez un baiat de 19 ani ce are in cap numai gagici, ca se uita la filmul asta, nu se identifica cu nimic, si trebuie sa spuna “ce tare a fost!” doar pentru ca media spune ca a fost superb filmul! Eu stiu ca in capul lui a fost o problema mare cand a decis sa fie ipocrit si sa admire necunsocutul din film.

OK, filmul nu e facut pentru el, dar pentru cine? Cine stie, pe bune, toate secretele filmului? Cati dintre noi stim atat de multe despre cultura nordica?  Pai: frig, deprimati, Abba, IKEA, Volvo, porn din anii ’80. Pentru cei ce stiu mai mult de atat despre cultura nordica, pentru ei cred ca s-a facut filmul? Cum nu suntem multi, de ce e mainstream filmul?

Dar de ce se fac genul asta de filme? Raspunsul l-am primit de la un bun prieten ce este prea lenes sa lucreze, dar e deprimat pentru ca nu are viitor: “asa de mult m-a deprimat incat pana si viata mea a fost mai usor de acceptat”.

Daca esti depresiv vezi filmul acesta, iar daca nu te omori pana la sfarsit, ai scapat, sansele sunt mari sa te simti mai bine. 2 minute.

Observ, cu neplacere ca filmele ce incep sa aiba legatura cu Cannul trebuie sa fie ocolite. Ma intreb daca nu cumva sunt filme pentru acei oameni ce traiesc superb, primesc o emotie negativa de la film, ca apoi sa se bucure din nou de bogatia lor.

Daca ti-a placut Drive, 4 3 2  sau The tree of life, este un alt film ce trebuie vazut.

2 Comments

  1. Cannul adica Cannes?

  2. Dap:) Nu puteam scrie Cannes-ul, imi suna urat.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *