Navigation Menu+

Zanzibar!

Posted by in Africa, Vacante | 0 comments

Urmatoarea zi, un alt sofer al companiei Basecamp ne-a insotit pana la aeroportul Kilimanjaro, de unde am zburat spre Zanzibar. Zborul a fost scurt, insa cu o oprire in capitala Tanzaniei, intr-un mic oras numit Dar Es Salaam.  Odata ajunsi in Zanzibar am fost asteptati la aeroport de masina hotelului “Hakuna Matata” in care aveam sa ne petrecem urmatoarele 3 zile.

Zanzibar e parte semi-autonoma a Tanzaniei aflata in partea de Est a Africii. Partea frumoasa a acestei insule este Oceanul Indian. Interesant este, cu toate ca este o parte a Tanzaniei, Zanzibar are guvernul propriu condus de propriul presedinte. Diferenta dintre Tanzania si Zanzibar este mare, marea majoritate a localnicilor din Zanzibar sunt islamici, chestie ce se vede atat in imbracaminte cat si in arhitectura. Istoria si arhitectura are o mare influenta persiana si islamica. Un procentaj de 95% din populatie sunt islamici iar restul de 5% sunt crestini. In Zanzibar exista 51 de Moschei islamice si 6 Biserici Catolice. Multi localnici vorbesc engleza, insa limba de baza, ca si in Tanzania, este swahili.

Drumul de la aeroport pana la lodge a fost in jur de jumatate de ora, insa nu a fost problema, arhitectura locului mi-a atras atentia, copiii imbracati in uniforme m-au facut sa zambesc, iar femeile cu portul lor islamic, cu tot corpul, incluzand fata, acoperite, m-au facut sa ma gandesc cat de fericita sunt doar pentru faptul ca am libertatea de a purta o fusta scurta si un tricou.

Cand am ajuns la Lodge, o locatie superba pe malul Oceanului Indian, ne astepta un bodyguard care ne-a deschis poarta mare si metalica si ne-a ajutat cu bagajele. Hakuna Matata e un fel de resort, aflat pe coasta de vest a Oceanului Indian si condus de un cuplu de nemti. Am fost intampinati de o tipa, nemtoaica, care ne-a oferit o superba licoare facuta din fructe si nelipsitele prosoape ude si care ne-a facut actele de cazare, ne-a dat cateva informatii despre lodge si orasul din apropiere si care ne-a dat cheia de la casuta noastra.

Am plecat sa ne cazam, intr-o superba si imensa casuta, care continea un mare living cu balconul spre Ocean, un dormitor cu un pat mare si amenajat cu un buchet superb de flori care miroseau innebunitor, si o baie nu foarte luxoasa dar cu strictul necesar : chiuveta cu apa curenta, dus si toaleta.

Dupa ce am admirat casuta, am plecat sa vizitam imprejurimile locului cat si mica paja privata. Partea interesanta a locatiei este ca se afla langa Palatul Chiuini , palat ce a fost construit in anul 1873 de catre Sultan Sayyid Barghash bin Said Al-Busaid. Palatul  ars in anul 1914, din motive necunoscute, insa se pot vedea inca o parte din zidurile de altadata. Casutele, in numar de 13, se afla intr-o frumoasa locatie plina de copaci (mango) , flori de diferite culori si cu diferite parfumuri si verdeata. Imi este cumplit de greu sa descriu maretia locului in cuvinte, si mereu am senzatia ca nici fotografiile nu pot povesti imaginea exacta a locului.

In sfarsit, plaja, plina de palmieri si scoici de diferite forme, culori si marimi, nu foarte mare, era ingrijita de o localnica platita de patronii resortului. Apa oceanului era joasa, asa ca am cutreierat plaja printre barcile aflate in zona care asteptau ridicarea apei oceanului, printre scoici si corali, si nu in ultimul rand multimea pasarilor care erau in cautare de crabi. Barul si restaurantul se aflau pe o terasa la inaltime, iar imaginea de nedescris a oceanului era prezenta.

Seara se lasa rapid, dupa cum am spus, soarele apunea in jurul orelor 19.00 ora locala, asa ca a trebuit sa mergem pe terasa si sa ne bucuram de un superb apus. Cina ne-a fost oferita la restaurantul rezortului, meniul foarte mic nu a oferit o masa pe masura locului. Seara am petrecut-o in camera, planuind urmatoarea zi care avea se ne duca in Stone Town.

versiunea in engleza o puteti citi aici: www.teo-art.com

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *