Navigation Menu+

Vulcanul Etna si Agrigento

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

Ajunsa in Sicilia mi-am adus aminte de vechea mea pasiune vulcanii. Am hotarat sa vad Etna, cel mai vechi 6000 de ani, inalt 3340 metri si activ vulcan din  Europa. Se estimeaza că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități din jurul vulcanului. Etna se afla intre orasele Messina si Catania si am ajuns acolo cu masina personala.

Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km². Desi aria  de distrugere este atat de mare, la poalele acestuia se afla numeroase locuinte. Solul este fertil, la poala vulcanului cultivandu-se vita de vie, maslini si pomi fructiferi. Etna in prezent are statut de parc national.

Am ajuns pe munte cu un autobus care semana izbitor cu cele din perioada comunista si care lasa mult praf. La poalele vulcanului am mancat un produs specific Siciliei, un  fel de para facuta din orez prajit, extrem de gustoasa si satioasa.

Privelistea este selenara. Peste tot nu vezi decat cenusa vulcanica. Si cativa arbusti saracacosi. Am urcat mai sus cu telefericul pana la 3000 metri altitudine. Totul e negru, cenusa vulcanica peste tot!

Ma gandeam la oamenii care locuiesc acolo, la poalele vulcanului cat pot fi de curajosi. Mi-am luat si o amintire, evident, roca vulcanica.

In zona sunt hoteluri, restaurnte, partie de schi de importanta europeana, zona impresionanta pentru iubitorii de munte.

Mi-am adus aminte ca aflandu-ma in Taormina, la teatru grec, am admirat varful vulcanului si mi-am adus aminte de poetul german Goethe care, profund impresionat de frumuseţile insulei, spunea „să vizitezi Italia fără să fi văzut Sicilia este ca şi cum nu ai fi văzut Italia deloc, pentru ca Sicilia este cheia întregii ţări”.

Daca ajungeti in Sicilia, sa nu ezitati sa vizitati Agrigentum, fosta colonie greceasca renumita mai ales pentru celebra Vale  a Templelor, inclusa de U.N.E.S.C.O. in Patrimoniul Mondial, acestea datand din sec.VI Ch. fiind intemeiat de grecii dorieni. Vegetatia este impresionanta, valea fiind decorata cu maslini, migdale, lamai,cactusi si podgorii, aducand aminte de Magna Graecia, orasul fiind in sudul Siciliei.

S-a intamplat ca atunnci cand am vizitat orasul sa fie o zi de sarbatoare pentru jandarmeria italiana, acestia m-au impresionat datorita costumelor si maretiei conferite de templu. Printre numeroasele temple se afla si:

Templul Concordia care a  fost ridicat în jurul anului 430 Î.Ch., fiind cel mai bine păstrat templu Doric din lumea greacă şi unul din cele mai frumoase din punct de vedere al proporţiei şi armoniei formei;
Templul lui Hercules
care este cel mai vechi templu din Agrigento;

Templul lui Zeus (numit și Olympieion), cu o suprafață de 52,74 x 110,10 m, a fost cel mai mare templu doric și al treilea templu ca mărime (considerând toate stilurile) din Grecia antică;

Printre temple se afla si o necropola paleocretina bizantina.

Dat fiind ca nu este sufocat de turisti, il recomand celor care iubesc vestigiile istorice si linistea.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *