Navigation Menu+

Verona

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

 

Indragostita de Verona

Ma declar indragostita nu numai de Verona, ci de intreaga Italie. Din 2003 pana in 2011 am vizitat din bella Italia atat orase din nord cat si din sud sau centru. Acelasi aer istoric, fiecare pietricica are istoria ei .Si fiecare oras italian are ceva cu care te atrage, istorie antica, medievala, strazi inguste, bun gust, eleganta, rafinament. Romantismul Italiei nu l-am gasit in alta parte, evident nici zarva Italiei nu mai poate fi intalnita in alta parte, pe strazi inguste, cafenele la tot pasul, oameni zambareti, zgomotosi, agiati si multa caldura sufleteasca.

O sa ma opresc asupra Veronei, orasul dragostei, orasul in care marele William Shakespeare si-a plasat drama, Romeo si Julieta. Firesc am dorit sa vad balconul celebrei Julieta de unde primea declaratii de dragoste de la indragostitul Romeo. Verona este ticsita de turisti, in curtea casei exista o statuie de bronz a Julietei la care fac fotografii toti turistii. Legenda spune ca daca mangai un san al Julietei vei avea noroc in dragoste. Evident, toata lumea imortalizeaza in fotografii scena mangaiatului, statuia fiind mai cautata decat casa propriu-zisa. La casa se intra printr-un gang, unde pe pereti sunt pictate inimioare si declaratii de dragoste inflacarate facute de turistii indragostiti. Iubirea pluteste in aer in curtea casei iedera creste pe ziduri in nestire. Casa este aranjata ca in evul mediu, nu lipsesc costumele de epoca ale lui Romeo si Julieta si patul frumoasei Julieta. In interiorul casei sunt si carti de lemn  cu versurile celebrei drame.

Am inteles din pacate ca frumoasa poveste al celor doi nu este decat un mit. Adevarul ar fi ca  nu exista nici o dovada ca aici ar fi trait Julieta. Prin1905, a fost cumparata o gradina abandonata si autoritatile au considerat ca locul se potriveste cu subiectul lui Shakespeare. Casa care o vedem astazi a fost renovata la mijlocul secolului trecut, i s-a adaugat balconul unde Julieta il  astepta pe Romeo. Mitul iubirii celor doi insa va dainui si casa este cu adevarat frumoasa si impresionanta Si, in fond, cine nu are nevoie de povesti frumoase?

Al doilea loc turistic  pe  l-am vizitat  din Verona a fost Amfiteatru, cunoscut in toata lumea ca Grand Opera, al treilea ca marime din lume, dupa Colosseum din Roma si amfiteatrul din Capua. A fost construit in anul 30 si impresioneaza prin frumusete si dimensiuni.

Arena a fost folosita timp de secole pentru luptele intre gladiatori, in prezent fiind una dintre cele mai bine conservate din lume. In prezent are o capacitate de 20.000 de locuri si aici se desfasoara activitati culturale precum opera, balet, piese de teatru din lunile iunie pana in august .

Eu am vizitat amfiteatru in luna aprilie cand era aglomerat de turistii veniti sa il  admire si care isi faceau poze. Arena ofera o priveliste frumoasa asupra intregului oras si asupra pietei  Bra.

Ca peste tot in Italia sunt numeroase suveniruri. Eu mi-am cumparat o harta, o carticica cu Verona si niste magneti cu imaginea casei Julietei si cu Arena si am baut o cafea savuroasa la una dintre numeroasele terase aflate in oras.

Din Verona m-am intors in orasul Italian Modena, in noaptea Sfanta a Invierii cu nostalgia frumoasei povesti de dragoste a celor doi indragostiti, Romeo si Julieta.

 

 

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *