Navigation Menu+

Ungur de Romania

Posted by in Adevaruri | 6 comments

Iubesc ungurii! De fiecare data cand ajung in Ungaria, simt satisfactie, decenta si placere (chiar de odata m-am dus dupa un semn de granita unguresc si am ajuns la o bara pe care scria granita. nu se putea trece, nu exista drum, doar granita).

Debrecen este orasul cel mai apropiat de Romania (depinde de unde vii, cam 30 km de granita), oras foarte frumos. De fapt cam toate orasele lor sunt dragute. Nu mai zic de Budapesta sau de idiotul ce a indraznit sa faca paralela cu Bucurestiul (ca si cum faci paralela intre Logan si Mercedes). Budapesta este un oras superb in care m-as muta oricand. Acolo nimeni, niciodata nu te va deranja, oras in care iti petreci viata ca intr-o vacanta.

Dar ce legatura au ungurii din Romania cu asta? Niciuna! In primul rand, rare ori am intalnit unguri romani de calitate (nu i-am intalnit pe toti asa ca judec din prisma acelora pe care i-am intalnit). LATER UPDATE: ieri, 5 august 2011 am intalnit primul ungur roman ce mi-a placut cu adevarat!
Romanii sunt un neam prost si prin asta se vede clar cine e si cine nu e ungur, prin marlaneala fara cusur ce este evident o trasatura a romanilor,de aceea, faptul ca vorbesti ungureste, nu inseamna ca nu esti de aici, de-al nostru, prost crescut de Romania.

Se spune ca daca pute, arata si gusta a rahat, clar e rahat. Ei, asa zisii unguri din Romania, sunt de fapt romani ce si-au gasit un mod de-a spune ca ei sunt mai buni. Oricat de mult incarc sa ma uit sa gasesc motivul pentru care doresc sa fie unguri este acesta: ca si orice neam prost, isi doreste sa se dea mare ca este mai bun. Ca si manelistii ce isi iau BMW dar stau intr-o casa goala, ca nu si-au mai permis mobila.

Ma deranjeaza ca exista zone ale tarii in care nu se vorbeste romaneste. Nu am nici o problema cu etnia ungureasca, doar cu nesimtitii ce ma obliga pe mine in calitate de roman sa invat ungureste, in Romania. Frecvent simt nevoia sa-i pun sa-mi arate pe buletin unde dracu vad ei verde pe steag. Nu doresc sa vorbesc pasareasca asta, nu in tara mea (in Ungaria mi se pare normal). Ma irita la culme ca nu majoritatea ungurilor au invatat romaneste ci majoritatea romanilor. Mi se pare o insulta, o lipsa totala de normalitate si o lobotomizare a sentimentului de respect a romanilor pentru propria limba.

Dar stiu sigur ca si eu daca as veni pe un pamant unde toti vor incerca sa vorbeasca limba mea, vor face ce spun eu si vor fi tot timpul dobitoci si pasivi, sigur mi-as lua “pe nume” acel pamant. Intr-o lume de idioti, desteptul este rege. E normal!

Interesul Ungariei mi se pare evident. Exceptand Romania, fiecare tara isi doreste expansiunea teritoriala. Aici in Romania, isi pot permite sa faca schimbari si poate, intr-o zi, voi intra in Cluj cu pasaport. E posibil si ma gandesc ca si eu daca as fi in locul lor, prost as fi sa nu fac la fel. Pana la urma, de ce sa nu iei de la o natie ce nu-si vede interesele, care nu isi vorbeste limba,  si care usor usor te lasa sa faci tot ce vrei. Romania, din punctul de vedere a Ungariei, cred ca este ca virgina la pat: nu te lasa deodata, dar incetul cu incetul tot ajungi sa o futi, intr-un final chiar cu acceptul ei.

6 Comments

  1. total de acord! cel mai nasol am patit-o acu’cativa ani cand m-am dus in Cluj la o facultate mare de stat si secretara imi vorbea in ungureste!!! i-am spus respectuos sa-si bage formularul in cur, ca asa ceva nu este ok in tara mea! aaaa si in magazine m-au intampinat tot pe ungureste.
    insa mi se pare amuzant cum a raspuns printr-un articol un reporter ungur get beget referitor la idiotii care vroiau sa aiba judetul lor unguresc pe teritoriul Ro : ‘ungurii nu au auzit de ideea asta si nici nu ne pasa, e doar un joc politic de acolo de la voi’

  2. Suma sumarum, romanul e o laba trista… sau cum se mai spune la noi, facut din laba pe perte si purtat de musca-n pizda.

  3. Dante draga, tu ce nationalitate esti? :)

  4. Eu mi-am luat portia de ungurisme in Sf. Gheorghe, cand la Kaufland nu ma intelegeam cu nimeni. Teshec teshec, da unde ma-sa e baia! Trebuie sa invat ungureste sa ma pis…

  5. Shefu… eu tot incerc sa te invat cate ceva dar nu e vina mea ca prinzi cam greu pasareasca :))

  6. man, in romana U este doar U. In ungureste “is tricky” e in 3 feluri!

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *