Navigation Menu+

Turcia in ‘92

Posted by in Asia, Vacante | 0 comments

Dimineata. Foarte dimineata. Incarcam in remorca Daciei albastre cu numar 1 BC 3711, coserve. Dupa vreo 40 de drumuri, am umplut remorca si masina cu conserve, haine de iarna (nici acum nu stiu de ce haine de iarna), vara, toamna si primavara, corturi si benzina. Sa acoperim totul, ca cine stie cum e acolo pentru ca nu existau ca si astazi verificarea vemei cu Googleul sau macar sa vezi niste poze sau aproape orice informatie nu exista. Tot ce stiam erau povesti de la un tip ce-a fost acolo in vremea lui Ataturk si o harta. Era ora 4 si eram foarte obositi deja. Cu cateva luni in urma, ai mei parinti s-au decis sa faca turul Marii Negre.

Apoi am mers la o adresa unde statea o alta familie, de unde am pornit catre Bucuresti. Dupa 7 ore pe un drum plin de peripetii (politisti beti si/sau corupti, gropi, mini buticuri si benzinarii fascinante, superluminate si pline cu chestii faine dar extrem de scumpe), Bucurestiul era fantastic! Masini decapotabile, fete cu fuste scurte, muzica tare din masini straine si extrem de multe consignatii si buticuri cu inghetata Mars si dozatoare de Coca Cola si Pepsi pe strada. Dupa o pauza de cateva ore pe care le-am petrecut la iesirea din oras, unde tata, care conducea, a dormit in masina. Pauza a fost plictisitoare pentru ca trebuia sa stam langa masina, sa nu ne pierdem, sa nu ne fure hotii sau aia ce faceau din tine donator de organe.

Pe la 6 seara am pornit catre Bulgaria. Dupa trei ore am ajuns la vama, unde am mai stat cam 2 ore pana ce s-au decis vamesii sa ne controleze, ne-au vamuit cu 20 de marci pentru a nu ne “confisca” din mancarea pentru vacanta. Apoi au urmat pozele clasice cu un picior in Romania si cu altul in Bulgaria, ca oricum trebuia sa mai asteptam cateva ore pana sa trecem vama, chiar de mai era 50 de metri. Trebuiau sa ne caute in haine si mancare, iar noi evident aveam multe locuri de cautat.

BULGARIA! O alta tara! Foarte fain era! Pana si pamantul era galbui! Pe drum catre Turcia, am observat ca decaderea Bulgariei a cam ruinat tara. Era un inceput de autostrazi, foarte putine masini pe strada, iar la intrarea in Sofia, cele 4 benzi erau 2 celelalte fiind ramase in paragina. Mie imi placea zona pentru ca era ca-n filmele de groaza de la video, unde era totul de parca era dupa un cataclism cu urme clare de umanitate, dar cu semne evidente de lipsa a oamenilor, pana si semnul de la capitala era plin de buruieni.

Drumul cel mai scurt catre Turcia era pe la mare, dar auzisem ca pe drumul ala se mai opreau masini de politisi falsi ce furau tot ce prindeau. Asa ca, s-a ales drumul catre Grecia, o perioada. Pe drum, la un moment dat, era o zona cu pietris, unde erau semne de limitare de viteza: 80-70-60-50-40-30-20-10-5, iar la cel cu cinci era un politist. Evident, semnele erau pentru straini, pentru ca bulgarii mergeau cu viteze mult mai mari de cinci kilometri pe ora. Ei, chiar daca tata mergea cu cinci kilometri pe ora am fost opriti de politistul ce ne-a cerut sa vada chitul medical si stingatorul. Dupa ce-a vazut ca le avem, pur si simplu ne-a cerut 20 de marci ca sa ne lase sa mergem. Tata s-a targuit in limba lui Tanase (adica fiecare in limba lui) si dupa ce i-a lasat 5 marci am plecat.

Drumul prin Bulgaria devenea din ce in ce mai bun cu cat te apropiai de Turcia. Plin de autocare si tiruri romanesti, dar pana ce am ajuns la o coloana de cativa kilometri de autocare ce asteptau sa intre in Turcia. Era perioada in care romanii faceau toti contrabanda cu blugi si haine din Turcia. Evident, la vama treceai daca dadeai spaga clasica. Aici era mai scumpa, adica 20 de dolari de persoana. La dus. Dupa ce am trecut de cativa kilometri de pe sens invers, am ajuns la vama, unde bulgarii ne-au lasat sa trecem imediat! Impresionati, am mers cu foarte multa incredere la vama turceasca sa intram in Turcia. Acolo, dupa 6 ore de vama plus decoperirea magazinelor, a chioscurilor de dulciuri si sucuri din vama, am trecut in Turcia. In Turcia era frumos…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *