Navigation Menu+

Tanzania, Marea Migratie, ziua sase

Posted by in Africa, Vacante | 0 comments

Urmatoarea zi am inceput-o cu micul dejun care nu a fost foarte bogat, incluzand oua sub diferite forme ( fiert, ochiuri sau omleta), paine, fructe si iaurt. In jur de ora 8 AM ora locala am pornit la drum sa gasim zona de migratie a animalelor. Cristian a oprit de cateva ori spre a cere informatii asupra locatiei de la ceilalti soferi care se aflau in zona. Dupa ceva vreme am ajuns langa niste stanci care se ridicau in mijlocul Parcului National Serengeti si care ascundeau probabil cateva zeci de vietati. Meleagurile parcului se intindeau intinse in fata noastra. La un moment dat am oprit masina sa admiram sirurile imense de zebre si gnu ce alergau in cautarea unei surse de apa. Cristian ne-a povestit ca zebrele au capabilitatea de a gasi apa, de aceea animalele gnu le insotesc pe tot drumul pentru ca au vederea slaba, ceea ce le face o prada usoara pentru lei in favoarea zebrelor.

Am sa va scriu cateva informatii despre Marea Migratie aka  The Great Migration. In fiecare an in jur de 1.5 milioane de vietuitoare si 300 de mii de zebre alaturi de cateva mii de antilope se aduna pentru a porni marea migratie de pe meleagurile uscate din  Serengeti, Tanzania pana in Nord in Kenya la Rezerva Nationala Masai Mara. Strabat in jur de 1800 de mile pentru a ajunge in acea zona si a gasi apa si mancare. Este o calatorie grea si de regula in jur de 250 mii de animale gnu nu au sansa de a ajunge la destinatie. Migratia in Serengeti are loc din Decembrie pana in Martie, unde poti vedea grupuri imense de gnu si zebre. In aceasta perioada au loc si multe nasteri. Cristian ne-a spus ca in general, femelele de zebre gestante nu nasc pana nu ajung la apa.

Cateva chestii interesante: wildebeest au si denumirea de gnu datorita sunetelor ce le produc, puii de gnu sunt marea majoritate nascuti in aceeasi perioada de trei saptamani si se estimeaza in jur de 400 mii pe an, puii dupa ce sunt nascuti, la cateva minute  au capabilitatea de a alerga langa mama. Am petrecut toata ziua in acea zona sa admiram “hoardele” de zebre si gnu ce alergau unele langa altele. La un moment dat in zare se vedea un alt sir venit din alta zona de gnu, care incerca sa emearga cu sirul din zona noastra. E un fenomen de neimaginat, o chestie ce imi va ramane in minte multa vreme de acum incolo. Pranzul l-am mancat pe niste stanci, langa o grota unde se puteau vedea urme de la triburile Masai care locuisera in zona cu mii de ani in urma. De pe stanci puteai inca vedea miile de animale ce strabateau meleagurile din Serengeti, vulturii ce zburau pe deasupra in speranta unei prazi usoare, copacii albi de berze si uscaciunea locului.

Ziua am petrecut-o in aceasta zona, filmand si pozand la fiecare pas. Animalele se  aflau peste tot in jurul nostru, mare parte din ele alergand intr-o directie sigura. Cand soarele a inceput sa se lase la apus ( in acea zona, langa Ecuator, soarele rasare si apune la aceleasi ore tot timpul anului), ne-am pornit spre locatia unde fusesem cazati si cu o noapte in urma. Pe drum am avut bucuria si placerea sa dam de un grup de leoaice tinere. Am fost singura masina la fata locului, unde Cristian ne-a spus ca este foarte rar sa vezi un grup de 23 lei in acelasi loc si ca suntem foarte norocosi. Am petrecut ceva vreme acolo sa vedem felinele care pusesera ochii pe un porc mistret (Pumba cum ii spunea Cristian), insa nici un atac din pacate. Dupa cateva fotografii am plecat, pentru ca seara venea rapid si vroiam sa ajungem la camping inainte sa se lase intunericul. Pe drum Cristian a anuntat si ceilalti soferi de grupul de lei, insa cand au ajuns la acea locatie, deja nu mai erau acolo. Seara ne-am petrecut-o la Camping, alaturi de un  grup mare de studenti veniti din Suedia, cateva cupluri de prin Olanda si America, masa de seara a continut supa de banane si friptura de vaca, am stat la baut cateva beri locale (Kilimanjaro, Safari) si ne-am retras pentru o alta noapte de somn printre urletele de hiena.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *