Navigation Menu+

Stockholm

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

Din toate orasele vazute, Stockholmul e preferatul meu, pentru mine el fiind un mix intre o Venetie moderna, un Lubeck mai putin sobru si o Copenhaga colorata, cu mici accente austriece si elvetiene.  E un oras unic, construit pe 14 insule, conectate prin 57 de poduri, plin de verdeata, cu cel mai frumos si expresiv cer pe care cineva il poate vedea intr-o viata.

Stockholmul merita vizitat la picior, sau cu bicicleta, pentru ca fiecare colt de strada iti rezerva suprize placute. Cand obosesti, urca intr-unul din sutele de taxiuri nautice, pentru  a te bucura de verdeata si atractiile a catorva din cele 30.000 de insule si insulite din cadrul arhipeleagului.

 Nu am o lista de DOs and Dont’s in materie de atractii, mai mai ales ca fiecare avem un mindset unic cand calatorim, insa iti pot spune ce mi-a placut mie sa vizitez: stadutele intortocheate si in panta ale orasului, centrul vechi (Gamla Stan), muzeul etnografic in aer liber (Skansen), pe care nu ai timp sa-l vezi intr-o zi plina, insula  Djurgården, muzeul dedicat navei de razboi Vasa, datand din sec. al XVII-lea, muzeul de fotografie (Fotografiska), din care am plecat cu o fotografie superba, pe care o si vedeam la mine acasa, insa pe care am ratacit-o in duty free J…

Mancarea nu m-a impresionat in mod deosebit, probabil si pentru ca cinam acasa, insa mi-au placut mult produsele de patiserie, eu, ca si ei, fiind un fan declarat al scortisoarei, cat si sanvisurile cu somon, creveti si/sau ton, toate degustate in cafenele mici si cochete, insa amenajate cu mult bun gust.

Apropo de amenajari, am avut norocul sa intru in casele catorva familii, iar stilul este, evident, similar celui din Ikea, simplist, in linii drepte, cu multe accente de alb si negru, mult lemn masiv. Ce m-a surprins destul de tare e ca marea lor majoritate nu cumpara din Ikea, pentru ei  fiind un magazin ce targeteaza mediocritatea.  Si acum ma intreb, oare ce parere i-ar fi facut unui suedez apartamentul RO al anilor ’90, plin de mileuri, covoare persane si chinezarii?

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *