Navigation Menu+

Romania, episodul 5 – Sighisoara si Viscri

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

Una din zile am petrecut-o la Sighisoara. Nu ajunsesem pana in acest an acolo si m-am bucurat enorm de mult ca am facut-o. Am prins exact perioada in care Festivalul Medieval de la Sighisoara era in toi. Sighisoara este un oras situat in judetul Mures in Transilvania. Localitatea a fost intemeiata de colonisti germani. Orasul m-a mpresionat foarte mult, in special pentru ca, fiind un oras plin de turisti, kitschul  care se gaseste in mai peste tot in orasele turistice, lipseste.  In fiecare vara, incepand din anul 1992, Sighisoara isi retraieste trecutul datorita Festivalului Medieval.

Pe stradutele inguste, sub zidurile imbatranite de vreme, apar intempestiv cavaleri, calugari, vrajitori, clovni si duhuri intrupate, veniti dintr-o lume in care fabulosul si teribilul traiau laolalta hranind frica dar si neostoita inclinatie spre aventura. Importanta acestei manifestari consta in puntea de comunicare realizata prin intermediul artei, cu ajutorul genuri specifice Epocii Medievale: jocul, teatrul, dansul, muzica, nu mai putin importanta fiind diversificarea si multiplicarea formelor de comunicare culturala, care implicit faciliteaza o mai buna intelegere a fenomenului de multiculturalitate, specific Sighisoarei. Timp de trei zile, Cavalerii au sarbatorit aducand bucurie privitorilor prin turniruri si demonstratii. Menestrelii au dat ritmul bucuriei iar dansatorii, stegarii si tobosarii au alcatuit un ritual de sarbatoare. Actorii au prezentat spectacole de Commedia del arte iar bufonii si animatorii au reconstituit atmosfera Evului Mediu transformand Cetatea Sighisoarei, monument inclus in patrimoniul Mondial UNESCO, intr-o imensa scena.

In drum spre Brasov de la Sighisoara, am poposit la Viscri, un satuc plin de tigani( nu vreau sa folosesc termenul de Rom), insa unde se afla o Manastire Fortificata, iar Printul Charles al Angliei detine cateva proprietati acolo si o casa saxona traditionala care poate fii inchiriata.  De la drumul national dintre Sighisoara si Brasov, pregateste-te sa conduci pentru vreo ora jumate,pe un drum neasfaltat,  in mijlocul naturii, plina de dealuri inverzite unde cand si cand intalneai mioare iesite la pascut si cativa ciobani dormitand la umbra unui copac. Ajunsi la Manastire, dupa ce platesti o infima taxa, poti vizita atat cladirea cat si imprejurimile. Manastirea a fost construita in anul 1100 si este parte a patrimoniului UNESCO. Merita drumul si vizita, micul muzeu din incinta bisericii cuprinde piese de vestimentatie, ustensile si manuscrise. Imaginea de sus este deosebita, iar biserica, cu cotloane inguste si intunecate iti da un sentiment usor nesigur.

 

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *