Navigation Menu+

Palermo ep.3: Mondello

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

Ca in basme, am traversat “codri” care despart orasul Palermo de Mondello, numai ca nu calare pe un murg ci pe o motocicleta, agatata de talia unui specimen exceptional de italian bronzat…si “gentiluomo” pe deasupra. Parcul care desparte orasul Palermo de zona sa turistica, Mondello se numeste La Favorita. Daca mergi cu autobusul, te costa 1.20 euro si biletul e valabil 90 de minute de la compostarea lui.

Numele parcului “La Favorita”a fost dat de catre primul sau proprietar, Ferdinando III di Borbone, care constrans de invazia lui Napoleon, a abandonat regatul de Napoli si s-a retras in Sicilia in 1798. Se cheama Favorita deoarece parcul reusea in egala masura sa satisfaca pe o suprafata de 400 de hectare, atat dorintele de vanatoare cat si cele de a pescui ale familiei care il detinea. Ca punct de atractie a parcului se poate vizita La Palazzina Cinese, resedinta de exil fortat apartinand lui Ferdinandt IV. Intre noi fie vorba, din ce am observat pe scurt, nu recomand o plimbare la picior in acest parc, pentru ca risti sa fii intrebata “cat costa”, din cauza reputatiei de gen a parcului, pe alocuri…pe de alta parte in timp ce taiam parcul in doua pe motocicleta, cu apusul de soare in plina desfasurare, eram foarte bucuroasa de momentul pe care il traiam. Eram aproape de mare si singurul meu gand era ca “asta-i chiar ca in filme!”

Vantul imi incalcea parul si nu ma deranja, pentru ca  aerul mirosea deja a sare. Privind in stanga mea, in partea inimii, catre apa curata ca lacrima si catre plaja am stiut: m-am indragostit de acest golf pe viata!

De-a lungul plajei se aliniau vile cu arhitectura cand clasica cand moderna, avand curti cu acces la doua strazi, decorate cu palmieri si plante dese de aloe vera pe langa trotuare. Peste drum de vile se intindea faleza impodobita de uriasii pini marini, plaja, cu un nisip fin si fierbinte in acelasi timp, in continuarea careia se intindea in toata splendoarea sa albastra: Marea Mediteraneana. Soarele apunea in munti si un sicilian ambulant, striga ceva in dialectul lui; vindea nuca de cocos pe gheata.

Pe plaja Renato mi-a recomandat sa nu ma descalt. Fireste ca nu l-am ascultat si in cateva clipe eram desculta in nisip. Nisipul era atat de fierbinte incat nu am avut incotro, Renato m-a dus in brate pana intr-un loc unde m-am incaltat. Am intalnit cativa prieteni de-ai lui, fete si baieti, care m-au salutat si m-au primit in cercul lor ca si cum n-as fi fost o straina cu gura cascata.

A urmat o plimbare pe plaja, tot ca in filme. Coroana golfului o reprezenta un restaurant lacustru numit Charleston. Constructia imbina o arhitectura ca din desenele animate cu Ariel combinata cu un castel, adica era ca din basme, sau – pentru connaisseuri – in stilul Art Nouveau, specific inceputul de secol  XX, cand a fost construit de catre statul Belgian care a concesionat toata plaja orasului Palermo pentru 100 de ani si a lansat turismul in zona. Cu picioarele in apa pana la genunchi, priveam spre masinile de lux care se opreau in dreptul restaurantului.  In dreapta restaurantului la un 1km distanta se afla Clubul de Iahting si o vedere directa spre Monte Pellegrino, muntele care adaposteste moastele Sfintei Rosalia, protectoarea orasului Palermo.

In stanga mea, la circa 500 de metri fata de Charleston se intindea asezarea Mondello cu case, Piazza Mondello, magazine, restaurante si baruri. Odata cu lasarea serii apareau sportivii care alergau pe malul marii, indragostitii care se plimbau imbratisati, adolescentii care cantau la tobe tribale pe plaja si pe trotuare incepea forfota vanzatorilor ambulanti marocani.

Desi ziua fusese plina de evenimente si informatie nu ma simteam obosita, dar trebuia sa ma intorc la manastire, care isi inchidea portile in fiecare zi la ora 9, iar mie imi era foame. Cand am ajuns la Palemo in urma cu un an, in manastire, prima mancare pe care am mancat-o in miez de noapte au fost pastele, in seara aceasta trebuia sa ma multumesc cu un Panino con le panelle.

(to be continued: Palermo ep.4: Mancarea)

…era sa uit! U LIKE?

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *