Navigation Menu+

Palermo, ep.2: Catacombele

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

Spre seara, dar nu inainte de apusul soarelui am ajuns la faimoasele Catacombe din Palermo, pazite de ordinul calugarilor Capucini.

Dupa doua ore de sezut calare pe mocicleta am coborat si amuzata am constatat ca asa trebuie sa se simta si cowboii din filme. Parca nu reuseam sa-mi indrept si/sau apropii picioarele intre ele. Renato – specimen exceptional de italian bronzat- se amuza pe seama mea, dar dupa o inghetata consumata intr-o gelaterie din apropiere mi-am revenit miraculos. Inghetata Siciliana este considerata de sicilieni de multe ori, o masa. Consumata in paine cu frisca si 3 arome pe baza de nuci, zic si eu, asa da masa!

In apropierea catacombelor, spre suprinderea mea, am descoperit bustul lui Nicolae Balcescu si o placuta comemorativa. Stiati ca Balcescu a trait si a murit la Palermo?

In catacombe am  intalnit preoti care aratau ca in filmele cu Robin Hood. Straie maro din sac legate cu sfoara pe ei, forfoteau in liniste. Aveau sandale ca Iisus si matanii mari cat prunele. Aici ma refel chiar la matanii de rugaciune.

Am coborat treptele si m-am trezit in fata unor coridoare lungi de piatra. In dreapta si in stanga, in fata si in spate ma inconjurau cadavre deshidratate de oameni din toate timpurile expusi in aer liber. Puteai sa-I atingi si nimeni nu-ti spunea nimic.

Catacombele au fost infiintate in sec XVI de catre calugarii capucini pentru a-si mumifica si pastra defunctii, cu timpul insa marii demnitari ai timpurilor au cerut in testamentele lor sa fie pastrati asemenea capucinilor, dar imbracati in hainele de sarbatoare. Si daca membrii familiei doreau sa-si viziteze defunctii acestia trebuia pastrati intr-o forma cat mai prezentabila. Fratii capucini s-au conformat cererii de pe piata si in schimbul unei sume ii pastrau la vedere si bine intretinuti. Catacombele sunt impartite in sectiuni: fete bisericesti, femei, barbati, virgini, copii.

Intr-un final catacombele au fost inchise la 1880, dar mumificarile au continuat pana la 1920, dovata fiind ultima persona imbalsamata Rosalia Lombardo, care arata ca in prima zi!

In catacombe am vazut exemple de imbracaminte din timpuri vechi, stravechi si nu chiar asa de vechi. Am fost uimita ca procesul de mumificare a continuat pana in secolul XX. Nu stiam daca acest lucru ma entuziasmeaza sau nu, dar in orice caz, m-a dat peste cap. Am vazut cateva cadavre in stare buna, dar majoritatea erau in stare proaste si foarte proasta. Unele aveau capul dizlocat de corp, si cele care stateau in poztie verticala adeseori aveau o sarma in gura care le sustinea in aceasta pozitie. Haine de epoca, guri stafidite, capete dizlocate, oase la vedere si murmurul calugarilor capucini pe coridoare. NU mi-a placut in mod deosebit, dar a fost o experienta de neuitat pe care o recomand acelora care nu isi pot stapani curiozitatea.

Alba ca varul, am iesit din catacombe si ca premiu pentru curaj, specimenul exceptional de italian bronzat m-a dus la Mondello, la mare.

(to be continued: Palermo ep.3: Mondello)

…era sa uit! U LIKE?

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *