Navigation Menu+

Palermo, ep.1: Monumentele

Posted by in Europa, Vacante | 1 comment

Palermo este orasul contrastelor, placerilor, orasul distractiei, a artei, a traditiei, a mancarii, a oamenilor, a marii, a muntelui. Palermo este un oras minunat pe care am avut placerea sa il vizitez in diferite momente ale vietii mele, insa pentru placerea ochiului voi povesti una din primele ocazii cliseu specifice pentru orice vis italian.

Era vara, terminasem cursurile, mai locuiam in manastire la San Martino si munceam pe un santier de restaurare in Palermo, pana unde faceam zilnic naveta cu Virga. Mai aveam o saptamana de stat in Italia,  era dimineata si tocmai pierdusem autobusul.

Stateam in statie si ma gandeam ca asta era chiar nasol, deoarece era ziua in care venea arhitecta imobilului sa verifice cum a evoluat restaurarea plafonului de fresca la care lucram… iar absenta mea cumva presimteam ca imi va afecta salariul. Aceste ganduri mi-au fost intrerupte de zambetul mare si alb al unui motociclist care s-a oprit in fata mea. Cu casca lui in mana si cu o a doua casca intinsa spre mine, un specimen exceptional de italian bronzat, brunet cu ochi albastrii si bicepsi sculptati ma intreba daca am pierdut autobusul, daca am nevoie de un drum pana in Palermo si de ce am pielea atat de alba in toiul verii?

Asa cum oricine isi poate da seama, dupa ora 4, cand terminam treaba pe santier, Renato – specimenul exceptional de italian bronzat- ma astepta in fata sa imi arate orasul asa cum nici un turist nu l-a mai vazut pana atunci.

Pe motocicleta, am vizitat fiecare coltisor al orasului vechi.  Am zburat printre  starzile inguste cu cearceafuri intinse, pereti jupuiti si copii galagiosi care jucau  fotbal ca in filmul Ladri di biciclete, am trecut  pe langa monumente, biserici si nu in ultimul rand am ajuns la mare, intr-o singura zi!

Prima oprire a fost la Biserica Martorana, una din mandriile lor, poate din cauza vechimii sau poate din cauza ca e contruita pe un plan de cruce greaca, nu foarte populara in arhitectura catolica, dar destul de raspandita pentru sudul Italiei. Personal, Martorana nu m-a impresional la fel de mult ca si Catedrala din Palermo, care desi urmeaza reteta Domului din Monreale, este mult, MULT mai mare, si exista din anul 1185. Este faimoasa pentru elementele sale decorative de prin anii 1400-1500, cum ar fi porticul de piatra al lui Domenico si Antonello Gagini sau sculptura in lemn al lui Francesco Miranda. Interiorul este acoperit in foita de aur adevarat, iar imaginea dominanta este cea a lui Iisus Pantocrator.

Biserica mea preferata este totusi Santa Mario dello Spasimo, care este singura biserica ce nu a apucat sa fie biserica. A fost inceputa pe la 1500 si din cauza invaziilor turcesti nu a fost niciodata terminata. A avut ca piesa de rezistenta o lucrare de-a faimosului Raphael, dar care din cauza birocratiei din acele timpuri cumva a ajuns la Madrid si acum se afla la Muzeul Prado. Biserica inceputa in stil gotic nu are acoperis, si in prezent este folosita ca spatiu cultural pentru evenimente in aer liber : concerte, teatru, expozitii si este FOARTE cool!

In Palermo am mai vizitat, adica am trecut pe langa Teatro Massimo si Teatro Politeama, doua teatre faimoase situate foarte aproape unul de celalalt in centru orasului Palermo, apoi am ajuns in Piazza Quatro Canti, o piata mica decorata cu 4 statui a celor 4 nimfe patroane ale orasului Palermo (Cristina, Ninfa, Olivia, si Agata). In 1600, cand aceasta Piazza a fost contruita, era un exemplu de arhitectura urbana. Daca te ratacesti in oras, odata ajuns aici te descurci din nou.

Insa “piazza” mea preferata este Pizza della Vergogna (Piata Rusinii). O piata in mijlocul careia se ridica o fantana monumentala decorata cu nuduri, care in mod ironic au fost cauza pentru care preotii au numit-o Piazza Rusinii. Altfel , I se mai spune si PIazza Pretoria, dar asta suna plictisitor!

Spre seara, dar nu inainte de apusul soarelui am ajuns la faimoasele Catacombe din Palermo, pazite de ordinul calugarilor Capucini.

(to be continued: Palermo, ep.2: Catacombele)

PS: Daca te intrebi ce e cu papusa din poze, ei bine asa arata mascotele “nationale” siciliene. Aceste papusi se gasesc numai aici si reprezinta personaje din mitologia si istoria Siciliei.

…era sa uit! U LIKE?

1 Comment

  1. Frumoasa descriere!Am fost si eu in Palermo si asa am simtit si eu!

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *