Navigation Menu+

Muzeul Oului, Vama, Romania

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

In general, cand plec in “turneu”, inseamna ca imi fac bagajele sa plec din Bucuresti la socri la Bacau, de la Bacau la parinti in Carei si apoi inapoi, acasa la Bucuresti.

Anul acesta am plecat in turneu inainte de Paste, si dupa scurta sedere la Bacau, am hotarat sa ajungem la Carei prin inima Bucovinei.

Imi place peisajul din nord, cu dealurile si colinele sale verzi, cu drumul serpuitor cu patru benzi, unde sotul meu sofeaza ca intr-un concurs de Formula 1. Ca atunci, obisnuiesc sa-mi inchid ochii, ca am auzit ca daca mori in somn nu simti nimic! :)

Odata porniti la drum, au inceput sa apara “sfintele” indicatoare catre Manastirile Voronet, Moldovita, Sucevita, pe alocuri giganticele oua incondeiate si cetatenii turmentati specifici zonei.  Mereu mi-au placut aceste uriase oua incondeiate, chiar daca aceasta opinie a mea, a fost in repetate randuri infranta de “intelectualii” zonei. Consider ca o astfel manifestare este necesara pentru improspatarea constiintei noastre nationale.

Mai mare mi-a fost bucuria cand la un moment dat, intrand in Vama, am vazut primul indicator stradal catre Muzeul Oului. Vama este situata pe drumul european E85, nu departe de mai sus amintitele asezaminte sfinte. Am urmat indicatiile de pe semnele stradale pana la un ansamblu de constructii unde desi aparent inchis, am ciocanit la una din ferestrele muzeului. Acolo ne-a intampinat doamna Letita Orsivschi, artist international, proprietar si custode al Muzeului Oului din Vama.

2013-05-01 16.31.16

Am aflat de la doamna Letitia despre istoria muzeului, ne-a prezentat fiecare vitrina din cele 22 existente acolo si ne-a povestit cate ceva despre fiecare ou. La muzeu am vazut expuse peste 3000 de oua adunate de-a lungul a 12 ani din toata lumea! In colectie exista oua rare ca cele de Emu, Nandu, Tinamu, Broasca testoasa, Crocodil, dar si cel mai mic ou de pe pamant, oul de Geco, care e cam cat unghia de la degetul meu mic. Am aflat cu aceasta ocazie ca oul de Tinamu este foarte rar, pentru ca pasarea depunde abia 4 oua de-a lungul intregii vieti, am aflat ca in Ungaria baietii trebuie sa potcoveasca oua in sezonul de insuratoare, am vazut oua inconeiate vechi de 100 de ani dar si un ou Faberge veritabil! Am vazut oua incondeiate, pictate, sculptate, potcovite, feliate sau brodate din Mexic, Peru, Filipine, China, Japonia, Rusia, Olanda si o gramada de alte tari din lume.

2013-05-01 16.29.44

De asemenea am aflat de la doamna Letitia ca in vremurile de demult Vama se afla la granita cu Imperiul Austro-Ungar, de unde a ramas numele actual. In vremea imperiului, romanii foloseau incondeierea oualor ca un manifest al romanismului lor. Desi caracterul incondeierii oualor de Bucovina este geometric, exista un set de decoratii florale, tricolore in traditia incondeierii oualor de Bucovina, ramase din perioada respectiva.

2013-05-01 16.27.17

Vizita s-a incheiat in jurul unei mese de lemn plina de operele doamnei Letitia, unde asezati ca la scoala, am aflat alte informatii despre simbolurile si traditiile incondeierii oualor! Motivul baticului folosit de fetele nemaritate pentru a-si dovedi talentele in fata potentialilor viitori soti, motivul cerului si a Divinitatii, motivul toiagului si a meseriilor din zona, simbolul grafic al familiei, etc.

Muzeul Oului - Vama

Vizita la Muzeul Oului s-a nimerit exact in perioada sarbatorilor Pascale si a adus un plus de valoare “turneului”. Mi s-a parut fantastic sa aflu cat de vasta si variata este traditia oului in lume, cate forme de manifestare artistica pe coaja de ou se pot inventa, dar intre noi fie vorba, tot ale noastre, ouale romanilor, mi-au placut cel mai mult, motiv pentru care nu am plecat de la muzeu cu mainile goale. Intrarea la muzeu este 10 lei, iar suvenirurile au preturi cuprinse intre 15 si 40 de lei, insa daca stam sa ne gandim cati ani de exercitiu si mestesug sunt in spatele acestei mici opere de arta, atunci ne dam seama ca ouale incondeiate merita fiecare banut si poate mai mult!

Ne-am luat un ramas bun amical de la doamna Letitia cu gand bun sa mai revenim cu alta ocazie si ne-am continuat drumul spre Carei povestind despre comorile pe care am avut norocul si placerea sa le vedem acolo!

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. 2 Traditional Easter Egg Dyeing Methods in Romania • Romanian Crafts and Folk Art - […] Egg Museum, Vama, Romania/ Source: OrasulGandurilor […]

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *