Navigation Menu+

MONREALE, SICILIA, ITALIA

Posted by in Europa, Vacante | 0 comments

De pe terasele superioare ale Manastirii, in zilele cu soare, puteam sa vad marea si necunoscand geografia locului prea bine, am crezut ca Monreale e destul de aproape de mare. Ma inselam. Monreale, in dialect local cunoscut ca Murriali, este cea mai mare asezare dintre San Martino si Palermo. Se afla pe versantul lui Monte Caputo la circa 15 km de Palermo si numara in jur de 30000 de locuitori plin de culoare si romantism.

Am ajuns la Monreale in primul week-end petrecut in Italia, la bordul singurului mijloc de transport in comun, Virga. In schimbul sumei de 2 euro, microbusul trecea  prin fata Manastirii si ma transporta pana in centrul orasului Monreale, pe un drum compus din serpentine consecutive pe toata durata lui. La inceput mi se facea rau, dar cu timpul am ajuns sa ma obisnuiesc.

Odata ajunsa la Monreale, am avut primul soc istoric de ordin artistic/arhitectural din viata mea. Cine are cat de cat cunostinte de Istorie a Artei, a auzit despre curentul Romanic, Gotic sau Bizantin din arhitectura si arta, si stie ca ele nu au avut loc concomitent ci consecutiv de-a lungul a mai multor secole, si  se definesc prin stiluri distincte, usor de identificat.

In Sicilia, si in cazul de fata in Monreale treaba sta cu totul altfel. Am aflat ca de-a lungul timpului, insula a cazut “victima” tuturor dominatiilor si invaziilor posibile: Greaca, Romana, Franceza, Spaniola, Araba si nu in ultimul rand Normanda, de unde si existenta catorva specimene, rare, de sicilieni blonzi si cu ochi albastri, iar arhitectura locului refleta aceasta istorie tumultuoasa in totalitate.

Domul din Monreale, mandria si febletea lor, a fost inceput candva in timpul Romanicului, dar cu ocazia invaziilor, a fost partial distrus si refacut mai tarziu cand stilul Gotic a inceput sa fie la moda. Astfel  zidurile masive si inexpresive specifice Romanicului au fost deschise cu geamuri in forma de arc frant, nu prea mari, specifice Goticului timpuriu.

Dar asta nu e tot! Desi Domul din Monreale se afla sub suveranitatea Papei de la Roma, suveranitate Catolica, interiorul este decorat intr-un stil 100% bizantin ortodox, multumita influentei  si a mainii de lucru orientale de mai apoi.

 

Iisus Pantocrator, piesa centrala din Altarul Domului intampina turistii intr-o biserica decorata cu friza bizantine de mozaic, realizate din foita de aur. Acelasi model il urmeaza si anumite ziduri externe ale Manastirii atasate Domului cat si coloanele curtilor interioare. In plus, fiecare piata a orasului si curtile interioare ale Domului, sunt decorate cu fantani Spaniole!

Pe de alta parte, in Monreale am mancat prima “Briosche”. Mergeam pe strada si am vazut niste fete mancand inghetata dintr-o paine. Nu mi s-a parut prea convingatoare aceasta idee, insa am incercat oricum. In fata geamului rece, am cerut 3 arome: fistic, nocciola si crema panna, pe care “ gelatarul” mi le-a aplicat cu o paleta cat o paleta de pingpong intr-o paine de-asta de-a lor. Painea era usor indulcita si pufoasa, absorbea putina inghetata care se topea. In ciuda caldurii, inghetata nu se topea prea repede, din cauza ca era inghetata artizanala, ceea ce inseamna ca era facuta din oua, lapte si arome naturale. Dupa prima limba de inghetata am stiut ca acesta va deveni viciul meu. Imi pacaneau ochii de bucurie!

Inghetata artizanala si dulciurile de Sicilia sunt faimoase in toata Italia. Da-o-n-colo de arta si arhitectura, daca pentru altceva nu, atunci tine minte: merita sa mergi in Sicilia pentru INGHETATA!

Goethe spunea ca daca ai vizitat Italia dar nu ai vizitat Sicilia, inseamna ca nu ai vazut nimic!

________________

Data viitoare: Palermo

era sa uit! U LIKE?

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *