Navigation Menu+

Megeve, Chamonix si Mer de Glace

Posted by in Europa, Vacante | 1 comment

 

Aflata in concediu in iarna anului 2011 am vizitat si localitatea franceza Megeve, din  departamentul Haute-Savoie, în regiunea Ron-Alpi,aflata la 45 de minute de Chamonix si foarte aproape de Mont Blanc.

Megève este parte integranta din regiunea de schi “Domaine Évasion Mont Blanc” ce include 219 partii (38 verzi, 65 albastre, 82 rosii, 34 negre) adica un total de 445 km ale celor mai bune partii din Europa. In plus, domeniul schiabil ofera 18 trasee de schi fond prin padure si pe platouri alpine, plimbari cu sanii trase de caini si plimbari cu elicopterul survoland Mont Blancul.

Ziua de 31 decembrie a fost magica! Statiunea este de o eleganta naturala si fireasca, avand numeroase buticuri de unde se poate cumpara ciocolata savuroasa! Ceea ce m-a impresionat sunt stradutele inguste, hotelurile foarte elegante si brazii frumos impodobiti! Cel mai frumos brad era situat in centrul statiunii, fiind incarcat cu globuri si ornamente din cristale Swarovski. Pentru mine statiunea Megeve este cea mai luxoasa pe care am vazut-o avand numeroase patiserii cu specialitati franceze. Stradute mici, curate si frumos impodobite, magazine de lux cu firme de presigiu. Si preturi pe masura. Pentru ca impresia cu care am ramas este aceea de statiune exclusivista, foarte scumpa.

Am vizitat si o Catedrala Catolica aflata in centrul orasului, ce-I drept, la acea ora nu era vizitata, turistii fiind impresionati de spectacolul strazii. Langa Catedrala era executata in gheata, in marime naturala scena nasterii lui Isus Christos, totul fiind impodobit cu brad natural. Din pacate ningea asa de tare incat nici o poza nu a iesit cum trebuie. La doi metri de tine nu se vedea, dar am avut norocul de o poza cat de cat buna, cu Mont Blancul.

Localitatea Chamonix se afla la poalele masivului Mont Blanc,fiind cea mai veche statiune din Franta unde se practica skiul si totodata  prima statiune din lumea care a gazduit Jocuriile Olimpice din anul 1924. Mont Blancul este cel mai inalt munte din Alpi si din Europa de Vest fiind situate pe frontiera a trei state, Franta, Italia si Elvetia. De aici se poate ajunge foarte usor in Italia sau Elvetia, localitatea Le Chatelard fiind la 1120m .

Statiunea este incantatoare! Este un oras cosmopolit cu numeroase cabanute specifice Alpilor de unde puteti lua suveniruri, marmaote, talangi, flori de colt, vacute sub forma de jucarii, canute, farfurii. In numeroasele restaurante puteti savura mancaruri traditionale, faimoasa branza franceza sau bea un vin fiert preparat cu portocala si scortisoara. Barul unde am servit vinul fiert avea pe pereti tablouri care evocau vechimea practicarii sporturilor de iarna in CHAMONIX, precum si primii pioneri care au escaladat Mont Blancul. Oferta hoteliera din Chamonix este vasta, in general cabane, cu specific Savoyard, cu vedere spre masivul Mont Blanc

Din Chamonix se poate urca cu telecabina la Aiguille du Midi, un munte din masivul Mont Blanc aflat la o altitudine de 3.842 de metri. Din nefericire, in ziua in care am ajuns eu telecabina nu mergea,conditiile metereologice nefiind prielnice,ningea foarte tare, fiind luna decembrie. Pretul la trenulet este in jur de 25 Euro de persoana.

Tot din Chamonix am luat un trenulet de culoare rosie cu un aspect arhaic care a traversat muntele, pantele fiind foarte abrupte, punctul final fiind Mer de Glace. Gara din care pleaca trenuletul are un aspect vechi, pe pereti fiind tablouri care evoca vechimea sporturilor montane practicate in zona. Funicularul a fost dat in folosinta in 1908 iar gara a fost construita tocmai cu acest scop. Am coborat scarile spre ghetar, drumul nefiind asa de lung iar privelistea oferita de munti este incantatoare! Mer de Glace este un ghetar de aproximativ 15 km si lat de cateva sute de metri. Pe peretii care imprejmuiesc ghetarul se poate vedea cum, in fiecare an se topeste o bucata din ghetar. In interiorul ghetarului a fost facuta o pestera a carei culoare predominanta este de un albastru intens! Culoarea albastra este amplificata si de mocheta care a fost adusa, avand rol antiderapant .

 

1 Comment

  1. mi-a placut articolul tau, sunt sigur ca ai putea gasi locuri la fel sau si mai interesante si in Romania..iar treaba cu „cristale Svarovki„ cred ca stii ca sunt doar niste bucati de sticla slefuite cu o oarecare maiestrie, asadar nimic deosebit, cu zicea cineva, si asta e o provocare, ” Romania e patria mea, restul sunt doar tari”.. cine a zis asta?

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *