Navigation Menu+

Brandul nostru de (la) tara

Posted by in Adevaruri | 0 comments

Brandul de tara ar trebui sa fie in legatura mare cu brandurile de oras. Drumul pana la rezolvarea unui brand de oras sau tara e departe in Romania, dar pentru inceput ar trebui sa gasim cea mai usoara cale de-a face turism.

Cum nu se investesc bani, trebuie sa ne gandim prima oara la cei ce sunt invatati cu drumurile proaste, cu servirea proasta sau cu atitudinea din cand in cand proasta a chelnerului roman. Cine are cele mai mici asteptari de la ideea de vacanta, acela poate fi satisfacut de preturi mai bune si de cateva zambete de la chelneri, plus ca ar trebui sa fie in imediata apropiere (adica nu trebuie sa faca 2000km pana la destinatie).  Acela este romanul.

Personal, eu nu cred ca majoritatea romanilor viziteaza (o localitate, un muzeu, o expoziție etc) in adevaratul sens al cuvantului. Nu cred ca trebuie sa fim ipocriti. Primul pas pentru orice schimbare este acceptarea adevarului. De aceea, din cate am auzit la oamenii din jur, facebook, situri, cred ca unul din punctele principale ale unei excursii pentru romani este mancarea. Ceea ce nu cred ca este ceva rau doar ceva neexploatat la noi in tara. (o parte din cultura italiana de “dolce far’ niente” este mancarea).

Ca brand de oras, cel putin pentru inceput, cred ca turismul romanesc ar trebui sa vanda ceva special, in strada sau in restaurante. Cum sunt carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Palinca de Bihor, Tuica Zetea, Vinul din Vrancea, toate ar trebui sa fie exploatate ca principalul vizitator in Romania sa fie romanul.

Cand ajung in Satu-Mare, de fiecare data ma duc in centru si-mi cumpar un hot dog unguresc (cu felii subtiri de ceapa caramelizata) si un porumb fiert. Apoi ma duc in parc de peste drum si ma bucur de ele. Acum, cand ma gandesc la Satu Mare, imi vine in gura aroma hot dogului si gustul dulce al porumbului. Imediat imi doresc sa merg in Satu Mare.

Oradea. Cam cel mai frumos oras din Romania (probabil sunt subiectiv) ce are potential imens de turism. Ajung in centru in zona de plimbare, parchez la Tribunal, apoi trec strada prin fata magazinului Pada Murre si ma plimb usor catre Lactobar (inca nu au site).

Cand ajung, trec de vacuta decorativa din fata intrarii si ma uite repede daca cumva Dacia portocalie, schimbata azi in masa cu fotolii de macat, este libera ca sa ma asez sa mananc (de fiecare data, era ocupat, cred ca sunt mai multi ce stau la vanatoare). Ma asez la o masa si comand un Hamburgher Lactobar, o clatita cu fructe de padure, plus evident, un sifon.

Oamenii sunt dispusi sa plateasca pentru satisfactii, chiar si daca e vorba numai de mancare. Cand oamenii viziteaza, sunt foarte instictuali si emotionali. Doresc o stare de bine foarte simpla. De la starea de vacanta, oamenii au aceleasi dorinte ca si la starea de drogat pentru ca principiu, rezultatul e acelasi: o stare de euforie ce sa se imprime ca data viitoare cand mai folosesti/ vizitezi sa revina. Cand viziteaza, oamenii doresc o stare simpla si intensa de placere.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *