Navigation Menu+

Argentina, Buenos Aires, Piatele Mai, Mayo si Piramidele Maio

Posted by in America de Sud, Vacante | 0 comments

In Ianuarie 2013 am avut placerea sa ajung in Argentina pentru doua saptamani. Poate ma veti intreba de ce am ales Argentina.  Raspunsul in mare ar fii: biletele de avion mai ieftine decat pentru Caraibe. Dupa cum se stie, iarna in Canada nu este foarte placuta, asa ca incercam in fiecare an, eu si sotul meu, sa mergem intr-o locatie plina de soare si caldura. Anul asta am ales Argentina. Zborul fara peripetii, ne-a dus de la Fredericton (orasul in care locuiesc aflat pe Coasta Atlantica) la Toronto unde am poposit doar doua ore, apoi in Chile la Santiago, unde ne-am oprit doar pentru o ora, timp in care am colindat putin prin aeroport, pana la Buenos Aires, oprirea finala.  Aeroportul din Buenos Aires este destul de mic (asta daca fac diferenta cu aeroporturile mari gen Toronto, Atlanta, New York etc).
Am luat un taxi pana la hotelul in care am stat, un mic hotel cu cateva camere de bun gust, cu o piscina afara si un jacuzzi la subsol. Drumul de la aeroport pana la Duque Hotel Boutique a fost in jur de o ora, timp in care m-am bucurat de caldura de afara si de cladirile ce se asterneau de o parte si de alta a strazilor. Prima impresie pe care am avut-o a fost ca m-as afla in Bucuresti, datorita cladirilor cu arhitectura veche dar si prezenta cladirilor noi, insa si datorita prezentei Daciei (Renault in Argentina). As vrea sa specific insa ca e un Bucuresti mult mai curat si cu oameni mult mai politicosi. Argentina este plina de Dacii aka Renault, atat noi gen Renault Logan cat si a celor vechi de prin anii ’80-’90.
Prima zi in Buenos Aires ne-a adus in Piata Mai sau Plaza de Mayo care este situata in zona centrala. Piata Mai a fost locul in care la 25 Mai 1810 a avut loc Revolutia in care Argentina a avut o reactie directa impotriva Razboiului Peninsular dus de Spania, iar de la acea data, Piata a devenit un loc de expresie politica in Buenos Aires. In acest loc am admirat Casa Rosada, cladire in care Presedintii Argentinei de-a lungul timpului isi au birourile. Presedintii de regula nu locuiesc in aceasta cladire, Quinta de Olivos e rezidenta principala a presedintelui. Tot in Piata May se afla Piramide de Maio, un monument impunator ridicat in 1811 pentru a celebra Revolutia din 1810. Din pacate nu am ajuns sa invat spaniola, insa mult lume vorbeste putina engleza in Bunos Aires, iar cu ajutorul mainilor te poti face inteles destul de usor, asa ca nu va pot spune ce scria pe plancartele expuse in parcul Piatetei, insa probabil anumite persoane protestau sub acesta forma.
Dupa ce am vizitat acest loc, am pornit pe strazile din Buenos Aires, strazi inguste dar curate, unde, intr-un cartier in zona Plaza de Mayo se desfasura un mic targ cu mese intinse pline de tot felul de chestii interesante, de la magneti si vederi, la bijuterii si haine, pana la incaltaminte si gustari. Argentinienii sunt oameni foarte veseli, oameni care nu se baga in sufletul turistilor sa le faca vanzare, oameni cu sange fierbinte latin care cu zambetul pe buze danseaza sau canta in strada.Unele magazine de haine au in mijloc si un mic bar, asa ca dupa o zi plina de cumparaturi, te poti opri pentru o racoritoare.  Mirarea mi-a fost sa vad in centrul Buenos Airesului cozi intinse de oameni, si ma intrebam ce asteapta. Am realizat cu mult respect, ca acei oameni stateau in linie la autobuz, fiecare isi astepta randul sa urce in autobuz, iar daca autobuzul era plin, cu multa rabdare asteptau pe urmatorul.
buenos aires orasul gandurilor
Nu sunt un mare fan al scrisului pe cladiri, gen graffiti, insa spre surprinderea mea, nu m-a deranjat sub nici o forma sa vad “arta stradala” expusa pe multe cladiri care dau caracter orasului.  Sunt indragostita in acelasi timp de cladirile pline de detalii artistice, cladiri cu mici gradini la etajele superioare, cladiri care spun povestea si istoria orasului.
Ne-am plimbat si pe malul Rio Salado, un rau destul de larg, cu ceva barci si vapoare, unele expuse ca muzeu pe apa, terase si restaurante de tot soiul, care ne-a oferit la pranz o masa delicioasa de paste si o frumoasa imagine a raului.
A doua zi am plecat in Uruguay, pentru cateva ore, poveste pe care o voi detalia separat.
http://www.teo-art.com/

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *